Lectura rapidă cu ajutorul diferitelor tehnici este o utopie

Sponsorizat by Balan Denis on May 11, 2016 Studiu 1049 Vizualizari

Lectura rapidă se bucură de interes în mediul științific și în rândul cititorilor. Întrebarea este însă dacă se poate dubla sau tripla numărul de cuvinte citite pe minut păstrând un bun nivel de înțelegere.

Parcurgerea unei pagini de carte într-o secundă nu este un lucru greu de realizat, problema este însă că „cititorul” nu înțelege nimic. Exemplul este caricatural, dar ilustrează totuși dificultatea de a îmbina ritmul de lectură foarte rapid cu o bună înțelegere a textului.

O echipă americană de la Universitatea California a realizat o sinteză a unui mare număr de cercetări efectuate pe această temă, ajungând la concluzia că speranța în accelerarea vitezei de lectură printr-una sau alta din „tehnicile minune”, fără a dăuna înțelegerii textului, este o utopie, relatează miercuri passionsante.be.

Lectura accelerată poate fi totuși luată în considerare în două situații, afirmă cercetătorii. Una este când înțelegerea aprofundată a textului nu este obiectivul prioritar, iar a doua, când cititorul este foarte familiarizat cu natura conținutului. În acest caz, o selecție de cuvinte, fraze sau pasaje cheie poate duce la perceperea esențialului. Însă, cine vrea să priceapă bine textul și/sau dacă nu este familiar conținutul, citirea super-rapidă” afectează negativ înțelegerea celor citite.

O accelerare „naturală” a vitezei de lectură este însă posibilă prin experimentarea intensă a cititului. Cu cât cineva citește mai mult, cu atât vocabularul i se îmbunătățește, este mai în măsură să contextualizeze, memoria literelor și a cuvintelor se consolidează (se înregistrează mai puține reveniri, de exemplu), iar capacitatea de anticipare se întărește. Cu alte cuvinte, “competențele lingvistice sunt cheia vitezei de lectură”, conchid cercetătorii.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!