Omul Bionic. Top 10 Tehnologii.

by Ana Balan on Nov 7, 2016 Tehnologie 1054 Vizualizari

Oamenii de stiinta se apropie tot mai mult de creearea omului bionic, sau cel putin a celui de 6 milioane de dolari.

Oamenii de ştiință se apropie tot mai mult de creearea omului bionic, sau cel puţin a celui de 6 milioane de dolari. În ziua de astăzi putem reproduce organe sau diverse părţi ale corpului mai mult decât ne-am putut permite oricând. Tehnologia ne permite să oferim vederea orbilor, sau de ce nu, să “construim” o limbă [...]

In ziua de astazi putem reproduce organe sau diverse parti ale corpului mai mult decat ne-am putut permite oricand. Tehnologia ne permite sa oferim vederea orbilor, sau de ce nu, sa “construim” o limba mai precisa decat simturile cele mai fine pe care oamenii le pot avea.

 1. Proteza pentru creier

Theodore berger, un profesor de la Universitatea din California de Sud, a creat un cip care ar putea lua locul Hippocampus-ului, o parte a creierului care controleaza memoria pe termen scurt si intelegerea spatiala. Frecvent afectate de boli ca Alzheimer sau atacuri cerebrale, implantul ar putea ajuta la mentinerea normala a functiilor oamenilor care ar fi in mod normal sever afectati. Implantul este inca testat, Berger scriind chiar si o carte despre asta in 2005, numita: Toword Replacement Parts for the Brain

 2.Omul cel vechi, penisul cel nou

 Disfunctia erectila este o problema ce apare in viata unui barbat, dar Anthony Atala si echipa lui de la Universitatea Wake Forest, au dezvoltat o metoda ce va aduce o raza de lumina in viata celor afectati. Atala a avut succes in cresterea unui corp cavernos, acel tesut spongios ce se umple cu sange in timpul erectiei, la iepurii carora le-a fost taiat. Noul tesut a crescut din celule iepurilor intr-o luna.

3. Celulele Artificiale

 Cateodata, medicamentele trebuiesc aduse in corp acolo unde este nevoie de ele. Daniel Hammer, profesor de bioinginerie la Universitatea din Pennsylvania a conceput o metoda: celule artificiale fabricate din polimeri, care pot imita cu usurinta celulele albe si calatoria lor prin tot corpul. Numite “C”, aceste false celule transporta medicamentele exact acolo unde sunt necesare, facand mai facila si mai sigura lupta impotriva bolilor, inclusiv a cancerului. 

 4. Rinichiul portabil 

 Pentru oamenii cu insuficienta renala, necesitatile de baza precum inlaturarea toxinelor din sange si mentinerea nivelului de lichid echilibrat necesita o ora de conectare la aparatele de dializa de marimea unei masini de spalat.

In schimb, un nou rinichi portabil, mic si suficient de usor pentru a fi transportat la o curea, ar putea schimba asta. In pofida dimensiunilor reduse, rinichiul artificial portabil, sau (AWAK, automated weareble artificial kidney), creat de Martin Roberts si David B.N Lee de la UCLA, functioneaza mai bine decat dializa traditionala, si poate fi folosit chiar 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, exact ca un rinichi adevarat.

5. Genunchiul destept

 Genunchiul nu este o parte a corpului care ar gandi si singura, dar RHEO, o proteza dezvoltata de MIT si cercetatori ai inteligentei artificiale, Hugh Herr si Ari Wilkenfeld, chiar are o minte proprie. Sistemele electronice mai vechi ale protezelor, trebuiau sa fie programate de catre un tehnician atunci cand pacientul le purta pentru prima data. Genunchiul RHEO pe de alta parte, creaza o senzatie reala si confortabila de unul singura, invatand din felul in care pacientul merge si cu ajutorul unor senzori pentru a stabili tipul de teren.  

6. Proteze noi

 Cei cu mainile amputate pot folosi proteze noi asa cum si-ar folosi mana reala: cu puterea mintii. Dezvoltata de Dr. Todd Kuiken de la institutul de Reabilitare din Chicago, bratul bionic este conectat la creier prin nervii sanatosi ce au fost redirectionati catre zone sanatoase, cum ar fi pieptul. Semnalele electrice sunt apoi preluate de electrozi si sunt transmise catre bratul bionic. Cand pacientul decide sa-si miste mana, nervii care ar fi trimis semnalul catre mana reala, ii vor trimite acum catre mana bionica. Acum, Dr. Kuiken si echipa sa lucreaza la imbunatatirea bratului, folosind sensozi pentru a comunica si temperatura, vibratia sau presiunea de la mana bionica la creierul pacientului. 

 7. Gustul Inuman

 Limba poate fi un instrument puternic, dar de asemenea poate fi si subiectiva, a spus Dean Neikirk, profesor de inginerie electrica la Universitatea din Texas, Austin. Cand companiile alimentare vor sa produca aromele, ei apeleaza la limba electronica, un dispozitiv dezvoltat de Neikirk si echipa sa,  sa analizeze lichidele si sa extraga exact compozitia lor chimica. Limba lui Nikirk foloseste microsfere, senzori mici ce isi schimba culoara cand suns expusi diferitelor tinte, precum diverse tipuri de zahar. 

 8. Pancreasul portabil

 Pancreasul portabil, capabil sa monitorizeze nivelul de zahar din sange al unei persoane si sa ajusteze nivelul insulinei pentru a satisface nevoile corpului, va fi curand disponibil pe piata, precizeaza Aaron Kowalski, director de proiecte de cercetare strategica de la Fundatia de Cercetare a Tinerilor Diabetici. Kowalski a spus ca initial produsul va fi o combinatie a doua tehnologii: pomparea de insulina si monitorizarea continua a glucozei. Conceptul ar putea veni in ajutorul diabeticilor dependenti de insulina care ar putea duce o viata normala, fara a fi amenintati de efectele secundare ce pot aparea in cazul in care ar avea prea mult sau prea putin zahar in sange.

9. Osul care creste

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!