Microsoft lucrează la un calculator cuantic demn de filmele SF

by Ana Balan on Nov 21, 2016 Tehnologie 715 Vizualizari

Microsoft investește fonduri serioase pentru a crea un calculator cuantic ce va fi capabil să rezolve probleme ce depășesc puterea de procesare din prezent.

Decizia companiei de a trece dincolo de cercetare la un efort real de creare a unui calculator cuantic, intrând într-o cursă globală alături de competitori precum Google și IBM, ce fac, de asemenea, investiții mari în acest sector.

În lumea exotică a fizicii cuantice, Microsoft s-a distanțat de competitori,alegând o cale diferită. Aceștia vor să creeze ”împletituri” de particule numite anioni, despre care fizicienii spun că există doar în două dimensiuni, pentru a forma componentele de bază ale unui supercalculator ce ar exploata proprietățile fizice neobișnuite ale particulelor subatomice.

Cercetătorii sunt conștienți că există bariere în calea creării unui calculator cuanticideal, atât la nivel de fizică, dar și la nivel de software capabil de a folosi noile resurse. Acest software ar trebui să exploateze capabilitățile unui qubit (echivalentul cuantic al unui bit clasic). În comparație cu un tranzistor clasic, ce poate lua o valoare de 0 sau 1, un qubit poate exista în superpoziție, adică simultan în ambele stări.

Mai mulți qubits așezați într-o structură ”împletită”, separați fizic dar lucrând împreună, ar putea reprezenta un număr extrem de mare de valori simultan. Un calculator cuantic ar conține, cel mai probabil, sute de mii de astfel de qubits, arată nytimes.com.

Cercetarea în acest domeniu a început în 2005 la Microsoft, iar compania crede acum că este capabilă să creeze structura standard de qubits, necesară pentru un calculator de acest fel. ”Odată ce avem primul qubit, vom avea un drum foarte ușor către crearea de mii de astfel de structuri”, spune Todd Holmadhl, un inginer al Microsoft ce coordonează eforturile de lucru în acest domeniu.

Momentan, fizicienii încă dezbat ideea conform căreia un calculator cuantic ce va putea face calcule utile va fi creat vreodată.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante