5 catastrofe cosmice care ar putea amenința omenirea

by Ana Balan on Feb 3, 2017 Tehnologie 709 Vizualizari

Dacă ați fi întrebați care este cel mai mare pericol care amenință planeta și a rasa umană, cel mai probabil v-ați gândi la războiul nuclear, încălzirea globală sau o pandemie. Dar, presupunând că putem trece cu bine peste toate astea, suntem oare cu adevărat în siguranță?

Viața pe planeta albastră pare sigură până când ne gândim la pericolele care ne pândesc din spațiu. Iată câteva catastrofe cosmice care s-ar putea produce și care ar pune capăt vieții pe mica noastră planetă.

1. O erupție solară de mari proporții

 

Soarele nu este o stea prietenoasă, așa cum s-ar putea crede. El creează câmpuri magnetice puternice, care dau naștere unor pete solare impresionante, uneori chiar mai mari decât Pământul. Soarele mai emite și un flux de particule și radiații, denumit vânt solar. Dacă este ținut sub control de câmpul magnetic al Terrei, vântul solar nu face altceva decât să creeze imagini spectaculoase, precum aurora boreală. Însă, dacă devine prea puternic, acest flux poate influența comunicațiile radio și poate provoca pene de curent.

Cea mai puternică furtună solară documentată din istorie a lovit Pământul în 1859. Incidentul a fost denumit Evenimentul Carrington. Atunci, aurorele boreale au fost vizibile în întreaga lume, sistemele de telegraf din Europa și America de Nord s-au prăbușit, iar pilonii stâlpilor de telegraf aruncau scântei.

Dacă s-ar petrece în secolul nostru, un astfel de eveniment ar avea proporții catastrofale, mai ales având în vedere dependența noastră de echipamentele electronice. Chiar dacă specia umană n-ar fi distrusă, ne-am confrunta cu catastrofe de mari proporții și întreaga civilizație ar cădea în haos. N-ar mai exista electricitate, apă și alte servicii publice, iar aproape toate industriile – inclusiv cea alimentară – ar fi paralizate.

2. Impactul cu un asteroid

 

Știm deja foarte bine de pericolele pe care asteroizii le reprezintă pentru specia umană. Până la urmă, nu putem uita că asteroizii sunt cei care au cauzat dispariția dinozaurilor. Cercetările recente ne-au informat cu privire la numărul mare de asteroizi din sistemul nostru solar, care ne-ar putea pune în pericol sau chiar distruge întreaga viață de pe planetă.

De-abia în ultimele decenii am început să proiectăm și să dezvoltăm sisteme care să ne protejeze de asteroizii de mici dimensiuni care ne-ar putea lovi. Dar, în fața celor mai mari – care sunt și mai rari – suntem neajutorați. Chiar dacă n-ar distruge planeta, până și un asteroid de mici dimensiuni ar putea ucide întreaga oamenire, cauzând valuri tsunami imense, incendii și alte catastrofe naturale, făcând Pământul de nelocuit.

3. Dispariția Soarelui

Dacă evenimentele menționate până acum au un anumit grad de probabilitate, știm cu siguranță că Soarele se va stinge în 7,72 de miliarde de ani. La acel moment, atmosfera Soarelui se va transforma într-o nebuloasă planetară, iar rămășițele stelei vor forma în primă fază într-o „gigantă roșie”, iar apoi într-o „pitică albă”.

Totuși, specia umană nu va asista la aceste ultime etape. Pe măsură ce va „îmbătrâni”, Soarele va deveni tot mai rece și mai mare. În momentul în care se va transforma într-o gigantă roșie, Soarele va fi atât de mare încât va putea cuprinde planetele Mercur și Venus. Mai mult, Soarele va crea un vânt solar extrem de puternic, care va încetini rotația Pământului. Astfel, peste aproximativ 7,59 de miliarde de ani, planeta noastră va fi cuprinsă de straturile exterioare ale stelei pe moarte și se va topi definitiv.

4. Exploziile de raze gamma

Stelele binare și supernovele pot produce descătușări imense de energie, denumite explozii de raze gamma. Aceste explozii sunt extrem de puternice deoarece toată energia se concentrează într-o rază foarte îngustă, care nu durează mai mult de câteva minute. Radiațiile produse de o astfel de explozie sunt capabile să distrugă stratul de ozon al Pământului. Astfel, întreaga viață de pe Terra ar deveni expusă radiațiilor ultraviolete ale Soarelui.

Astronomii au descoperit un sistem de stele – WR 104 – care ar putea produce o astfel de catastrofă cosmică. WR 104 se află la o distanță de 5.200-7.500 de ani lumină, nu suficient de departe încât să fim în siguranță. Și, colac peste pupăză, nici nu știm exact când se va petrece dezastrul.

5. Supernovele

Supernovele sunt explozii stelare care au loc atunci când o stea a ajuns la finalul vieții. În Calea Lactee, astfel de explozii au loc o dată sau de două ori la fiecare 100 de ani. Probabilitatea este mai mare ca o astfel de catastrofă cosmică să aibă loc mai aproape de centrul dens al galaxiei.

Ne putem oare aștepta la un asemenea eveniment în viitorul apropiat? Steaua Betelgeuse, din constelația Orion, se apropie de finalul vieții și se află la doar 450-650 de ani lumină de Pământ. Ar putea deveni o supernovă acum sau în următoarele câteva milioane de ani. Din fericire, astronomii estimează că, pentru a distruge stratul de ozon al planetei noastre, o supernovă trebuie să se afle la maximum 50 de ani lumină de Terra.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!