15 lucruri interesante despre aviație

Recomandat by Ana Balan on Mar 10, 2016 Tehnologie 1003 Vizualizari

Păsările zboară de câteva milioane de ani, însă oamenii abia de un secol și un pic au început să realizeze și ei acest lucru. Chiar dacă avioanele nu există de mult timp, pot fi spuse multe lucruri interesante despre ele și despre cei care călătoresc cu ajutorul lor. În rândurile care urmează veți putea citi o mică parte dintre acestea:

1. Dacă motorul unei mașini normale are aproximativ 100 de cai putere, iar cel al unei mașini de curse are în jur de 800, motorul cu jet al unui avion are aproximativ 70.000 de cai putere.

2. Majoritatea motoarelor cu jet au nevoie de un minut pentru a porni.

3. Inginerii verifică avioanele înainte de fiecare decolare, și din trei în trei zile pentru alte verificări în afara celor uzuale.

4. Într-un avion de tipul Boeing 747 încap 150.000 litri de combustibil. Acesta consumă aproximativ 12 litri/km.

5. Este cu desăvârșire interzisă transportarea mercurului în avion pentru că această substanță chimică atacă aluminiul. Un avion are părți importante create din aluminiu.

6. Piloții consumă mâncăruri diferite pentru a elimina astfel problema unei intoxicații alimentare care să îi afecteze pe toți piloții.

Mancare diferita pentru piloti

7. Cuvântul Mayday care este destul de des folosit în aviație este derivat din limba franceză (m’aidez) care înseamnă „ajutați-mă”.

8. Datorită presiunii aerului mâncarea are un gust diferit în avion. Cei de la Lufthansa au observat faptul că sucul de roșii este mult mai apreciat de călători atunci când merg cu avionul. Zahărul și sarea se simt mai puțin intens, iar mâncarea are un gust mai puțin puternic decât de obicei, ca atunci când suntem răciți.

9. Michel Lotito deține recordul pentru cel mai mare avion care a fost mâncat de un om, acesta fiind de fapt și singurul om care a încercat așa ceva. De la vârsta de 16 ani a început să consume „alimente” mai puțin convenționale precum sticlă, metal sau cauciuc. Pentru a consuma în întregime un avion Cessna 150 a avut nevoie de doi ani (1978-1980).

Cel mai mare avion mancat de un om

 

 

Michel Lotito record mancat avion.

 

10. Cu toții suntem obișnuiți ca să vedem în avion numai însoțitoare de zbor. La începuturi însă lucrurile nu au stat tocmai așa pentru că numai bărbații erau angajați pe acest post. Primul însoțitor de zbor a fost Heinrich Kubis, în 1912, iar până în anul 1920 toate companiile de zbor aveau stewarzi și însoțitori de zbor numai de sex masculin. Abia în anul 1930, compania United Airlines a angajat prima femeie pentru ocuparea acestui post. Ea purta numele de Ellen Church, avea 25 de ani și era de profesie asistentă medicală. Ea a fost atât de bună încât a deschis un nou trend astfel că până în anul 1936 toți bărbații au fost înlocuiți de femei.

Heinrich Kubis with passengers on LZ-120 Bodensee

 

 Ellen Church

 

11. Compania American Airlines a făcut o economie de 40.000$ pe an prin simplul fapt că a renunțat la câte o măslină din salata fiecărui pasager de la clasa I.

12. Din aeroportul Chicago-O’Hare din SUA decolează sau aterizează un avion la fiecare 37 de secunde. Numai în Statele Unite ale Americii au loc peste 29.000 de curse de avion.

aeroportul Chicago-O’Hare din SUA

 

13. Transportul aviatic este a doua cea mai sigură metodă de a călători. Dacă vă întrebați care ar fi prima, răspunsul ar fi lifturile, însă cel puțin momentan nu putem circula pe distanțe mari cu ajutorul lor.

14. Compania de aviație Lufthansa este cel mai mare cumpărător de caviar din lume, aceasta cumpărând peste 10 tone în fiecare an.

15. Cel mai scump bilet de avion din lume a fost achiziționat de Julian Hayward, în anul 2007, pentru ruta Singapore-Sidney. Costul acestuia s-a ridicat la 100380 $ și a costat atât pentru că el a dorit ca să fie primul care încearcă noul avion Airbus 380.

zborul uriasului avion pe ruta Singapore-Sidney, bilet achiziționat de Julian Hayward

 

 noul avion Airbus 380.

Avioanele fac parte din lista marilor salturi tehnologice pe care omenirea le-a realizat în ultimul secol. Astăzi transportul este mult mai rapidmai sigur și mai ieftin decât era înainte cu 50 de ani ,ceea ce înseamnă mult pentru lumea dinamică în care trăim astăzi.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!