Oamenii de știință doresc să elibereze în atmosferă particule reflectorizante, pentru a răci planeta

by Ana Balan on Apr 7, 2017 Tehnologie 731 Vizualizari

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard doresc să elibereze în stratosfera Pământului particule reflectorizante care să ajute planeta să se răcească, dorind astfel să combată încălzirea globală. Particulele ar trebui degajate la o altitudine de 20.000 de metri, în ceea ce este considerat a fi cel mai mare plan de geoinginerie solară din istoria Pământului.

Proiectul în valoare de 20 de milioane de $, finanțat în mod substanțial de către Bill Gates și alte fundații, va fi lansat în câteva săptămâni, iar în primă fază oamenii de știință vor dori să vadă dacă aceste particule vor putea simula în condiții de siguranță efectele de răcire atmosferică cauzate de o erupție vulcanică.

Dacă rezultatele vor fi cele scontate, anul viitor, profesorii David Keith și Frank Keutsch speră să lanseze un balon de mare altitudine cu astfel de particule peste o mică regiune din Tucson, Arizona. Dacă și acest experiment va avea rezultate bune, în câțiva ani, tot mai multe zone de pe glob ar putea fi acoperite de aceste particule.

Această idee de a degaja în stratosferă particule reflectorizante care să ne ajute să luptăm împotriva încălzirii globale este extrem de controversată și a mai fost supusă spre dezbatere și în anul 2014, la o conferință de geoinginerie susținută la Washington, D.C.

Potrivit teoriei, eliberarea anumitor tipuri de particule în stratosferă ar putea ajuta la o mai bună degajare a căldurii terestre în spațiu. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu încă în ce fel vor putea controla temperaturile din întreaga lume și nici ce efecte negative ar putea avea acțiunile lor asupra mediului. Deocamdată susțin că nimic nu se va face până când nu vom avea pe masă o expertiză exactă atât a beneficiilor cât și a eventualelor efecte nedorite ale operațiunilor.

sursa:.technologyreview.com/

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!