5 mituri false pe care le-am crezut până acum despre spațiul cosmic

by Ana Balan on Jun 11, 2017 Tehnologie 1048 Vizualizari

Spațiul cosmic este ultimul tărâm rămas încă neexplorat de către om. Sigur, avem o oarecare idee despre ce se întâmplă în univers, dar va mai trece timp până când oamenii se vor aventura departe de casă.

Până atunci, informațiile pe care le primim despre spațiul cosmic provin de la sonde spațiale sau din observațiile astronomilor. De aceea, în rândul oamenilor s-au propagat multe credințe total false despre spațiul cosmic. Astăzi demontăm 5 dintre ele.

1. Mituri despre spațiul cosmic – Mercur se află cel mai aproape de Soare, deci e cea mai fierbinte planetă

Deși pare logic să fie așa, nu este. Distanța dintre o planetă și soare nu afectează temperatura medie de pe acea planetă. Planeta Mercur este într-adevăr cea mai apropiată de soare, dar nu este și cea mai fierbinte.

În timpul zilei, temperatura de pe suprafața planetei Mercur poate ajunge la 420 de grade Celsius. Cea mai fierbinte planetă din sistemul solar este Venus; aici, temperatura medie nu scade niciodată sub 462 de grade Celsius.

2. Luna are o parte întunecată

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre spațiul cosmic. Mulți oameni sunt convinși că Luna are o parte întunecată, pe care Soarele n-o luminează niciodată.

De fapt, partea întunecată a Lunii se referă doar la acea parte a satelitului Pământului pe care noi n-o vedem niciodată. Într-adevăr, o singură și aceeași față a Lunii este vizibilă de pe Terra, deoarece Luna și planeta noastră au rotațiile sincronizate.

Așadar, există o parte a Lunii invizibilă de pe Terra. Ea nu a fost fotografiată și cartografiată decât cu ajutorul sondelor spațiale. Deci, doar pentru că oamenii n-au văzut-o niciodată, nu înseamnă că această față nu este luminată niciodată. De fapt, datorită mișcării de rotație, ambele fețe ale Lunii sunt luminate alternativ de Soare.

3. Soarele nu este galben, ci alb

De pe Pământ, Soarele arată ca o minge galbenă. Cu toate acestea, Soarele nu este nici galben, nici portocaliu, nici roșiatic. Văzut din spațiul cosmic, Soarele este, de fapt, alb.

Lumina pe care o emite conține toate culorile din spectru, iar fiecare culoare are lungimea ei de undă. În spațiu, aceste culori nu interacționează cu nimic, iar de aceea sunt percepute instant.

Pe Pământ, însă, moleculele din atmosferă dispersează multe dintre aceste culori. Astfel, doar cele din spectrele galben și roșu (cu cea mai mare lungime de undă) reușesc să treacă.

4. Pe timpul verii, Pământul e mai aproape de Soare

Iată încă un mit foarte răspândit despre spațiul cosmic. Temperaturile ridicate din timpul verii nu au nimic de-a face cu apropierea planetei noastre de Soare. De fapt, înclinarea axei de rotație a Pământului este cea care creează anotimpurile.

Direcţia în care Pământul e înclinat nu se schimbă în funcţie de rotaţiile Pământului în jurul Soarelui. Practic, cele două emisfere sunt mereu orientate spre aceeaşi direcţie în spaţiu. Ceea ce se schimbă atunci când Pământul orbitează în jurul Soarelui este poziţia emisferelor în raport cu Soarele.
Mai precis, în timpul solstițiului de vară, emisfera nordică este orientată spre Soare. În aceeași perioadă, emisfera sudică se înclină departe de Soare, trecând prin iarnă.

5. Soarele este o minge uriașă de foc

Contrar credinței generale, Soarele nu arde. Soarele strălucește deoarece este o minge uriașă de gaz, iar în nucleul lui au loc reacții nucleare puternice.

Aceste reacții nucleare dau naștere unei cantități uriașe de energie, care sunt răspândite în spațiul cosmic sub formă de readiații electromagnetice.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante