Cum arată cel mai puternic şi cel mai rapid computer din lume

by Ana Balan on Jun 25, 2016 Tehnologie 981 Vizualizari

Nu cred că avea cineva vreun dubiu în privința abilității chinezilor de a crea gadgeturi impresionante, aşa că nici nu e de mirare că anume în Ţara Marelui Zid a fost creat cel mai puternic şi cel mai rapid supercomputer din lume.

Chinezii au reușit depășirea recordului stabilit tot de ei, în urmă cu câțiva ani, folosind în mod exclusiv componente autohtone, fără nici un fel de ajutor tehnologic din occident.

Supercomputerul folosește 40.960 de noduri computaționale ce au în spate, în mod exclusiv, procesoare ShenWei 26.010 cu 260 de nuclee fizice.

Chinezii ating cu acest sistem puterea de calcul de 93 petaflopi, de aproape trei ori mai mult decât fostul deținâtor al recordului în materie de supercomputere – Tianhe-2.

Partea amuzantă, dacă o putem considera așa, este că un embargo introdus de către Statele Unite ale Americii în 2015 s-ar putea să fi facilitatat dobândirea acestui record de către China. În teorie, Tianhe-2 ar fi trebuit anul trecut să facă tranziția la procesoare Intel Xeon Phi și să ajungă la 100 de peteflopi, dar restricțiile economice au prevenit acel upgrade. Același embargo a motivat cercetătorii chinezi să investească sume semnificative de bani în dezvoltarea propriilor procesoare de înaltă performanță.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante