(VIDEO) Robotul care construieşte case într-o oră cât alţii în două zile şi nu are nevoie de pauze

by Ana Balan on Aug 3, 2016 Tehnologie 1844 Vizualizari

Hadrian X, un robot dezvoltat de o companie australiană, va putea construi o casă aproape de unul singur. Maşinăria munceşte într-o oră cât un zidar în două zile şi, desigur, nu îşi ia niciodată pauză de masă.

Fastbrick Robotics promite că viitorul său robot va revoluţiona industria construcţiilor.

Hadrian X va putea zidi 1.000 de cărămizi pe oră, de două ori mai mult decât un zidar iute de mână într-o zi de lucru, potrivit Business Insider. Maşinăria va consta într-un braţ robotic pliabil de 30 de metri montat pe un camion şi se va putea deplasa cu uşurinţă pe orice şantier de construcţii.

În loc de ciment, Hadrian X va folosi un adeziv special pentru construcţii.

„Utilizând acest adeziv în loc de tradiţionalul mortar, Hadrian X va maximiza viteza cu care construieşte, precum şi rezistenţa şi eficienţa termică a structurii finale, în timp ce va reduce la minimum impactul condiţiilor meteo asupra procesului de construcţie”, susţin reprezentanţii firmei într-un comunicat.

Robotul va putea lucra cu cărămizi de dimensiuni diferite şi le va putea prelucra pentru a obţine mărimea potrivită, întocmai ca un zidar cu experienţă.

În timpul procesului de construcţie, maşinăria va folosi instrucţiuni furnizate de un software 3D CAD.

Hadrian X va fi varianta îmbunătăţită a robotului Hadrian 105, care poate zidi 225 de cărămizi pe oră. Hadrian 105 poate fi văzut în acţiune în videoclipul de mai jos.

 

 

În cadrul unui proces complet automat, robotul încarcă una câte una cărămizile din camion pe o bandă rulantă care „merge” de-a lungul braţului mobil, la capătul căruia cărămizile sunt preluate de un dispozitiv care le aşează respectând o structura prestabilită.

Robotul a fost numit după împăratul roman Hadrian, cel care a construit în Anglia romană zidul care îi poartă numele şi care se întinde pe o distanţă de 120 de kilometri.

Compania lucrează la acest proiect de zece ani şi costurile se ridică până acum la 7 milioane de dolari, potrivit Daily Mail.

Cei de la Fastbrick Robotics susţin că mai multe companii de construcţii din întreaga lume s-au arătat foarte interesate de robotul lor.

Experţii estimează că, la nivel global, un sfert dintre locurile de muncă existente în prezent vor fi înlocuite de software inteligent sau de roboţi până în 2025. Hadrian X ar putea avea o contribuţie importantă la accelerarea acestui proces.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!