3 metode care sporesc securitatea routerului de acasa

by Ana Balan on Feb 6, 2016 Tutoriale 914 Vizualizari

Nu exista nicio frica mai mare decat aceea ca cineva iti poate fura din banda de internet, prin conectarea la routerul tau.
Configurarea unui router este esentiala, dar exista cateva lucruri de care orice utilizator trebuie sa tina cont atunci cand doreste stabilirea unui nivel desecuritate sporit. 

Modifica datele de logare ale routerului

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa modifici parola de administrator care permite utilizatorilor sa se conecteze la router. Este parola de care ai nevoie pentru a accesa interfata care permite configurarea routerului, deci este foarte important ca numai tu sa poti accesa aceasta interfata.
De aici poti modifica setarile de conexiune, poti stabili o parola pentru conectarea la reteaua wireless si poti alege ca numai anumite calculatoare sa se poata conecta la reteaua respectiva.
Implicit, routerul va avea un utilizator si o parola prestabilita. In cele mai multe dintre cazuri, este vorba de utilizatorul „admin” si parola „admin” sau campul parolei trebuie lasat gol.
Este recomandat ca aceste detalii sa fie modificate cu informatii pe care numai tu sa le stii pentru a fi cel care are acces exclusiv la aceste setari vitale.
Paroleaza reteaua wireless folosind protocolul de securitate WPA2
Odata ce ai modificat setarile de logare la router, este indicat ca accesul la reteaua wireless sa fie restrictionata pentru oricine care nu face parte din reteaua casei.
Pentru a realiza acest lucru, trebuie sa accesezi setarile wireless ale routerului. Acolo ai mai multe optiuni de limitare al accesului la retea prin intermediul unei parole. Protocolul de securitate recomandat este WPA2, fiind standardul de criptare pentru conectarea la router.
In prezent, WPA2 este cea mai sigura modalitate de securizare a conexiunii la router. Acest standard cripteaza tot traficul dintre router si dispozitivele conectate la router si face dificila deturnarea acestor informatii.
Un alt lucru care este indicat in securizarea conexiuni este dezactivarea WPS (Wi-Fi Protected Setup). Aceasta functionalitate dezvaluie mai multe slabiciuni ale routerului care ar putea fi exploatate de alti utilizatori.

Foloseste parole lungi si complexe

O parola lunga este buna, dar lungimea parolei nu determina automat un nivel ridicat de securitate. Tinand cont ca parola wireless o introduci o singura data, poti genera o parola de cel putin 20 de caractere, in care sa folosesti litere, numele si simboluri pentru a fi foarte greu pentru oricine si orice program sa ghiceasca parola ta.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!